Ölçü ve Test Aletleri
Bir maker atölyesinde olması gereken tüm ölçü ve test aletleri uygun fiyatlarla kategorimiz de sizleri bekliyor.
Voltaj ölçümü için projeleriniz de kullanabileceğiniz uni-t multimetre çeşitlerimiz, multimetre propu, usb girişli voltmetre ve pensametre kullanabilirsiniz.
Osiloskop Nedir?
Osiloskop, ölçü ve test aletleri içerisinde elektronik sinyallerin dalga formunu görüntülemek ve analiz etmek için yaygın olarak kullanılan bir laboratuvar cihazıdır. Aslında, cihaz zamanın bir fonksiyonu olarak anlık sinyal voltajının bir grafiğini çizer.
Standart bir osiloskop, yaklaşık 1 hertz ( Hz ) kadar düşük veya birkaç megahertz ( MHz ) kadar yüksek bir frekansa sahip alternatif akım ( AC ) veya titreşimli doğru akım (DC) dalga formlarını görüntüleyebilir. Yüksek uçlu osiloskoplar, birkaç yüz gigahertz ( GHz ) frekansına sahip sinyalleri görüntüleyebilir. Ekran yatay bölmeler (Horizontal) ve dikey bölmelere (Vertical) ayrılmıştır. Yatay ölçekte zaman soldan sağa görüntülenir. Dikey voltajda ani voltaj belirir, pozitif değerler yukarı, negatif değerler ise aşağıya doğru iner.
Günümüzde hala bazı laboratuarlarda kullanılan en eski osiloskop formu, katod ışınlı osiloskop olarak bilinir. Odaklanmış bir elektron ışınının bir katod ışını tüpünün ( CRT ) önündeki desenlerde hareket etmesine veya taramasına neden olarak bir görüntü oluşturur. Daha modern osiloskoplar, dizüstü bilgisayarlarda bulunanlara benzer bir LCD ekran kullanarak CRT'nin etkisini elektronik olarak kopyalar. En karmaşık osiloskoplar, dalga formlarını işlemek ve görüntülemek için bilgisayarlar kullanır. Bu bilgisayarlar CRT, LCD ve gaz plazması dahil olmak üzere her türlü ekranı kullanabilir.
Herhangi bir osiloskopta, yatay tarama bölüm başına saniye (s / div), bölüm başına milisaniye (ms / div), bölüm başına mikrosaniye (s / div) veya bölüm başına nanosaniye (ns / div) cinsinden ölçülür. Dikey sapma, bölüm başına volt (V / div), bölüm başına milli volt (mV / div) veya bölüm başına mikro volt (V V / div) cinsinden ölçülür. Hemen hemen tüm osiloskoplarda ayarlanabilir yatay tarama ve dikey sapma ayarları vardır.
Şekilde, bir osiloskop ekranında iki ortak dalga şekli gösterilmektedir. Üstteki sinyal bir sinüs dalgasıdır ; altındaki sinyal bir rampa dalgasıdır. Bu göstergeden her iki sinyalin de neredeyse aynı frekansa sahip olduğu açıktır. Ayrıca yaklaşık olarak aynı tepeden tepeye genliğe sahiptirler.
Günümüzde, yüksek teknolojili yeni osiloskoplar dijital cihazlardır. Kişisel bilgisayarlara bağlanırlar ve bilgisayar üzerinden görüntüleme sağlayabilirler. Bu makineler artık, eski katod ışını "kapsam" şeklinde dalga formları görüntüleri üretmek için taramalı elektron ışınlarını kullanmasa da, temel prensip aynıdır. Tarama hızını, dikey sapmayı ve aşağıdaki diğer birçok özelliği kontrol eder:
Görüntülemeyi kaydetme
Aynı anda birkaç dalga formunun gösterebilme
Spektral analiz
Taşınabilirlik (Mobil)
Pil gücü seçeneği
Tüm işletim sistemlerinde kullanılabilirlik
Yakınlaştırma ve uzaklaştırma
Renkli olarak görüntüleyebilme.
Osiloskop fiyat en uyguna Robocombo'da. Osiloskop satın almak için Robocombo doğru adres.
Voltmetre Nedir?
Ölçü ve test aletleri çeşidi olan Voltmetre, elektriksel veya elektronik bir devrede iki nokta arasındaki potansiyel farkı veya voltajı ölçmek için kullanılan bir araçtır. Bazı voltmetrelerin doğru akım (DC) devrelerinde kullanılması amaçlanmıştır; diğerleri alternatif akım (AC) devreleri için tasarlanmıştır. Özel voltmetreler, radyo frekansı (RF) voltajını da ölçebilir.
Voltmetre fiyat olarak en uyguna Robocombo'da.
Temel bir analog voltmetre, yüksek dirençli seri halinde hassas galvanometreden (akım ölçer) oluşur. Bir voltmetrenin iç direnci yüksek olmalıdır. Aksi halde, yüksek voltaja maruz kalması, test edilen devrenin bozulmasına sebep olacaktır. Galvanometrenin hassasiyeti ve seri direncin değeri, metrenin gösterebileceği voltaj aralığını belirler.
Dijital voltmetre, voltajı doğrudan rakam olarak gösterir. Bu sayaçların bazıları voltaj değerlerini birkaç önemli rakam olarak belirleyebilir. Pratik laboratuvar voltmetreleri maksimum 1000 ila 3000 volt (V) arasındadır. Ticari olarak üretilen voltmetrelerin çoğu, 10'luk güçler şeklinde artar. Örneğin, 0-1 V, 0-10 V, 0-100 V ve 0-1000 V gibi.
Düşük voltajları ölçmek için bir osiloskop kullanılabilir; düşey yer değiştirme anlık gerilime karşılık gelir. Osiloskoplar ayrıca AC ve RF uygulamalarında voltajların ölçümü için mükemmeldir. Yüksek potansiyel farklarını ölçmek için voltmetreler ağır iş ekipmanı, kablolar gerektirir.
Bilgisayar, devre kartları gibi uygulamalarda, standart laboratuar voltmetreleri yeterlidir. Çünkü karşılaşılan voltajlar genellikle 1 V ile 15 V arasındadır. Katot ışınlı tüp (CRT) monitörleri birkaç yüz voltta çalışır. Tipik bir laboratuvar voltmetresi bu voltajları gösterebilir, ancak CRT ünitelerine yalnızca uzman teknisyenler tarafından aktarılmalıdır. Çünkü voltajlar ölümcül derecede tehlikeli yüksekliğe sahiptir.
Multimetre Nedir?
Volt-ohm metre olarak da bilinen, ölçü ve test aletleri çeşidi olan multimetre, elektrik voltajını, akımı (amper), direnci ve diğer değerleri ölçmek için kullanılan bir el cihazıdır. Multimetreler analog ve dijital versiyonlarda gelir ve batarya voltajının ölçülmesi gibi basit testlerden arızaların ve karmaşık arıza teşhisine kadar her şey için kullanılmaktadır. Elektrikçilerin motorlarda, cihazlarda, devrelerde, güç kaynaklarında ve kablolama sistemlerindeki elektrik sorunlarını gidermek için tercih ettikleri araçlardan biridir.
Analog Multimetreler
Analog multimetre bir mikroammetreye (amper veya akımı ölçen bir cihaz) dayanır ve dereceli bir ölçek üzerinde hareket eden bir iğneye sahiptir. Analog multimetreler, dijital emsallerinden daha ucuzdur ancak okuması zor olabilir. Ayrıca, dikkatlice kullanılmaları gerekir ve düşürüldüklerinde hasar görme ihtimali çok yüksektir.
Analog multimetreler tipik olarak voltmetre olarak kullanıldığında dijital metre kadar hassas değildir. Bununla birlikte, analog multimetreler yavaş voltaj değişimlerini saptamak için harikadır. Çünkü iğnenin skala üzerinde hareket ettiğini izleyebilirsiniz.
Dijital Multimetre
Dijital multimetreler en yaygın kullanılan ölçü ve test aletleri türüdür ve amatör kullanımın yanı sıra elektronik mühendisleri için gelişmiş tasarımlar içerir. Hareketli iğne ve analog metre üzerinde bulunan ölçek yerine, dijital metre LCD ekranda okuma sağlar. Analog multimetreden daha pahalıya mal olurlar. Dijital multimetre fiyat olarak temel versiyonlarda çok düşüktür. Gelişmiş versiyon test cihazları çok daha pahalıdır.
Dijital multimetreler, dijitalin daha yüksek direncinden dolayı voltmetre işlevinde analogdan daha iyidir. Ancak çoğu kullanıcı için dijital test cihazlarının birincil avantajı, okunması kolay ve son derece hassas dijital okumadır.
Multimetre Kullanımı
Bir multimetrenin temel işlevleri ve işlemleri hem dijital hem de analog test cihazları için aynıdır. Test cihazında iki kablo ucu (kırmızı ve siyah) ve üç bağlantı noktası vardır. Siyah kablo "ortak" bağlantı noktasına takılır. Kırmızı kablo, istenen işleve bağlı olarak diğer bağlantı noktalarından birine takılır.
Kabloları taktıktan sonra, işlevi ve belirli test için uygun aralığı seçmek için test cihazının ortasındaki düğmeyi çevirin. Örneğin, düğme "20V DC" olarak ayarlandığında, test cihazı 20 volta kadar DC (doğru akım) voltajını algılar. Daha küçük voltajları ölçmek için düğmeyi 2V veya 200mV aralığına ayarlayınız.
Her bir kablonun çıplak metal sivri ucu ile test edilecek terminallerden veya tellerden birine dokunun. Voltaj test cihazında okunacaktır. Voltaj veya akımın test cihazının maksimum değerini aşmaması şartıyla, multimetreler enerjili devrelerde ve ekipmanlarda kullanmak için güvenlidir. Ayrıca, elektrik çarpmaması için test uçlarının çıplak metal uçlarına asla dokunmamaya dikkat edin, çünkü elektrik çarpmasına maruz kalabilirsiniz.
Multimetre İşlevleri
Multimetreler, modele bağlı olarak birçok farklı okuma yeteneğine sahiptir. Temel test cihazları voltajı, amperi ve direnci ölçer ve sürekliliği kontrol etmek için kullanılabilir. Daha gelişmiş multimetre çeşitleri, aşağıdaki değerlerin tümünü test edebilir:
AC (alternatif akım) voltajı ve amper
DC (doğru akım) voltaj ve amper
Direnç (ohm)
Kapasite (oranlar)
İletkenlik
Desibel
İletim
Frekans (Hz)
Endüktans
Sıcaklık
Aşağıdakiler gibi ek okumalar için bazı multimetrelere aksesuarlar veya özel sensörler eklenebilir:
Işık seviyesi
asidite
alkaliklik
Rüzgar hızı
Nem
Dijital Kumpas
Dijital Kumpas, iç ve dış mesafeleri son derece doğru bir şekilde ölçmek için kullanılabilecek hassas bir ölçü ve test aletidir. Aşağıdaki resim de, mesafeler / ölçümler bir LCD ekranda gösterilmektedir. En önemli parçalar etiketlenmiştir.
Bu tür ölçüm cihazının analog versiyonları, emperyal veya metrik ölçeğe dikkatlice bakarak okunmak zorunda bırakıyordu ve küçük sürgülü ölçeği okumak için çok iyi bir göze ihtiyacınız vardı. Elle çalıştırılan sürmeli kaliperler, dijital sürümden çok daha ucuz oldukları için hala satılmaktadır ve hala popülerliğini sürdürmektedir. Ayrıca, dijital versiyon küçük bir pile ihtiyaç duyarken, manuel versiyon herhangi bir güç kaynağına ihtiyaç duymaz.
Ölçüm net bir şekilde görüntülendiğinden dijital kumpasların kullanımı daha kolaydır ve ayrıca inç / mm düğmesine basarak mesafe okunabilirliği ayarlanabilir.
Dijital Kumpas Kullanımı
Ekran açma / kapama düğmesi ile açılır. Dış çentikler temas edene kadar bir araya getirilmeli ve sıfır düğmesine basılmalıdır. Ekranı ilk kez açarken her zaman bu prosedürü uygulayın.
DIŞ MESAFE ÖLÇÜMÜ
Ölçülecek malzeme dış çeneler arasına yerleştirilir ve dikkatlice bir araya getirilir. Kilitleme vidası, çenelerin ayrılmaması için sıkılır. Dijital göstergeden ölçüm sonucu görülebilmektedir. İnç / mm düğmesine basarak mesafe metrik ve emperyal olarak okunabilir.
Sizde profesyonel teknik destek, %100 müşteri memnuniyeti, 16:00' kadar anında kargo ve kapıda nakit/kredi kartı ödeme seçeneğine sahip Robocombo'dan, araç ve gereç setlerine, dijital kumpas fiyat, osilatör satın al, voltmetre çeşitlerini hemen satın alabilirsiniz.