ARM Tabanlı Mikrodenetleyiciler
ARM tabanlı mikrodenetleyiciler, Advanced RISC Machines (ARM) tarafından geliştirilen RISC (azaltılmış komut seti bilgisayarı) mimarisine dayanan bir CPU ailesidir.
ARM Mikrodenetleyici fiyatları her zaman en ucuza Robocombo'da.
ARM mikroişlemciler, 32 bit ve 64 bit RISC çok çekirdekli işlemci türleridir. RISC işlemcileri , daha az sayıda bilgisayar talimatı gerçekleştirecek şekilde tasarlanmıştır, böylece saniyede milyonlarca komut gerçekleştirerek daha yüksek hızda çalışabilirler. Gereksiz kodlamaları çıkarıp veri yollarını optimize ederek, RISC işlemcileri, CISC (karmaşık komut seti hesaplama) cihazlarının güç talebinin bir kısmında üstün performans sunar.
ARM işlemcileri akıllı telefonlar , tabletler , multimedya oynatıcılar gibi tüketici elektroniği cihazlarında ve giyilebilir cihazlar gibi diğer mobil cihazlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Azaltılmış komut dizileri nedeniyle, daha az transistör gerektirir, bu da entegre devre ( IC ) için daha küçük boyut sağlar. ARM işlemcinin küçük boyutu, azaltılmış karmaşıklık ve düşük güç tüketimi, bunları giderek minyatür hale getirilmiş cihazlar için uygun kılar.
ARM Mikroişlemci Özellikleri;
Mimari
Ortogonal komut seti.
Çoğunlukla tek çevrim yürütme.
Gelişmiş güç tasarrufu tasarımı.
Ölçeklenebilir yüksek performans için 64 ve 32-bit.
Donanım sanallaştırma desteği.
ARM işlemcilerin basitleştirilmiş tasarımı, geliştiriciler için daha verimli çok çekirdekli işlem ve kolay kodlama sağlar. X86 pazar lideri Intel ürünleri ile aynı ham hesaplama işlem hacmine sahip olmasalar da, ARM işlemciler bazen her iki mimaride var olan uygulamalar için Intel işlemcilerin performansını aşmaktadır.
Satıcılar arasında başa baş rekabet, ARM işlemcilerin dizüstü bilgisayarlarda kullanılmasıyla oldukça kızışmış durumda. Örneğin Microsoft, Surface tabanlı bilgisayarların ARM tabanlı sürümlerini sunmaktadır. Windows RT'ye karşı x86 sürümlerinin daha temiz kod tabanı, Windows RT'yi daha düzenli hale getirmiştir.
ARM aynı zamanda, yöndeki büyük bir değişikliği ve ham hesaplama gücü üzerinden watt başına performansa ilişkin hesaplamaların korunmasını temsil eden bir hareket olan sunucu işlemcileri sektörüne doğru ilerliyor. AMD, Opteron serisi işlemcileri için 8 çekirdekli ARM işlemcileri sunmaktadır. ARM sunucuları, sunucu tabanlı bilgi işlemde önemli bir kısmı temsil ediyor. 12, 16, 24 veya daha fazla çekirdeğe sahip geleneksel x86 sınıfı bir sunucu, zorlu hesaplama iş yüklerini işlemek için hızı ve gücü kullanarak her işlemcinin hızını ve karmaşıklığını artırarak performansı artırır ve işlemcileri hayli zorlar. Bu işin üstesinden ARM işlemcileri gelebilmektedir.
Buna karşılık, bir ARM sunucusu, yalnızca birkaç tane daha yüksek kapasiteli işlemci yerine işleme görevlerini bu büyük sayı arasında paylaşan belki de daha küçük, daha az karmaşık, düşük güçlü işlemciler kullanır.
ARM mimarisi ilk olarak 1980'lerde Acorn Computers tarafından geliştirilmiştir.
ARM vs Intel Rekabeti
Intel, gelişen akıllı telefon segmentinin neredeyse% 95'ine sahip ARM için "en büyük rakibi" yakından izlediklerini açıkladı.
Apple'ın 2016 yılından itibaren Mac cihazlarında Intel yongalarını ARM mimarisi çevresinde yapılanlarla değiştirebileceği yönünde spekülasyonlar oluştu.
Şirket zaten işlemcilerinde iPhone'lar ve iPad'ler için ARM mimarisini kullanıyor. Intel, 2006'dan beri Apple'ın Mac cihazlarında kullanılmaktadır.
ARM tabanlı yongaların dünyadaki her on mobil cihazdan altı tanesinde bulunduğu tahmin ediliyor.
ARM avantajları
ARM teknolojisi genellikle daha ucuz ve daha verimlidir. ARM akıllı telefon ve mobil cihaz pazar payına hükmederken, Intel'in hakim olduğu sunucu, kişisel bilgisayar ve yüksek performanslı bilgisayar pazarının sadece% 5'ine sahip.
Analistler, Intel, PC piyasası azalmaya devam ederken ARM’in zorlu sorunlarla karşı karşıya kalacağını belirtmektedir.
Ancak, bazı uzmanlar Intel'in işlemci teknolojisinin ARM mimarisinden daha gelişmiş olduğuna inanıyor.
Intel'in her ikisi de güç tasarrufu ve performans avantajlarını optimize etmek için tasarlanan Haswell 22nm (nanometre) işlemine ve Broadwell 14nm işlemine yatırım yaptığını söyledi.
ARM, Apple ve Qualcomm gibi büyük firmalar bile Intel'den bir şeyler satın alıyor, ancak daha güçlü işlemciler için hala intel, Arm mimarisi etrafında tasarlıyor ve özelleştiriyor.
Intel üretimini PC, veri merkezi, nesnelerin interneti (IOT), mobil ve iletişim grubu ve yazılım hizmetleri grubu gibi çeşitli gruplara ayırdı.
Bu gruplardan, IoT ve veri merkezi hizmetleri grupları , Intel'in en son üç aylık kazanım raporunda maksimum büyüme olduğunu bildirdi.
Öte yandan, ARM’in Haziran 2014’te sona eren ikinci çeyrek gelirleri yıllık% 17, işlemci lisans gelirleri ise yıllık% 42 arttı. Şirket, toplam 2.7 milyar ARM tabanlı işlemci sattığını açıkladı.
ARM, yeni nesil sunucular için tasarlanan bir (SoC) işlemcileri sistemi sunmak için Intel rakibi AMD ile çalışmaktadır.
Bu yeni sunucular, günümüzün verilerinin karşılaştığı en büyük sorunu - güç ve soğutma sorunlarıyla - mücadele etmeyi amaçlıyor. X86 uyumlu işlemcileri, cep telefonlarının içinde çalışan ARM yongasının 64-bit türevleriyle değiştirerek radikal bir yaklaşım benimsiyorlar.