Bluetooth Nedir?
Arduino bluetooth modülü gibi projelerimiz de kullandığımız bluetooth teknolojisi, cep telefonları, bilgisayarlar ve çevre birimleri gibi cihazların kısa mesafeden kablosuz olarak veri iletebilmelerini sağlayan kısa menzilli bir kablosuz iletişim teknolojisidir . Bir bluetooth çeşidi olan hc-06 bluetooth modülü gibi modüllerin amacı, normalde aygıtlar birbirine kablo ile bağlı iken, kabloları ortadan kaldırarak kablosuz olarak aralarındaki iletişimi sağlamaktır.
"Bluetooth" adı, bölgesel savaşlarını bitiren, bölgesel güçleri birbiriyle barış yöntemi ile birleştiren Harald Bluetooth adlı bir 10. yüzyıl Danimarka kralından alınmıştır. Adaşı gibi, Bluetooth teknolojisi de birleşik bir iletişim standardı aracılığıyla birçok farklı endüstride çok çeşitli cihazları bir araya getirir.
Bluetooth Teknolojisi
1994 yılında geliştirilen Bluetooth, kablolardan kurtulmak için kablosuz bir protokol olarak tasarlanmıştır. Kablosuz telefonlar ve WiFi yönlendiriciler gibi, ev veya işyerindeki diğer bazı kablosuz teknolojilerle aynı 2,4GHz frekansını kullanır. İki ile sekiz cihaz arasında ağ oluşturabilen, kişisel alan ağı (PAN) veya piconet adı verilen 10 metrelik yarıçaplı kablosuz bir ağ oluşturur.
Bluetooth, Wi-Fi'den daha az güç kullanır ve daha düşük maliyetlidir. Düşük gücü, aynı 2,4GHz radyo bandındaki diğer kablosuz cihazlardan muzdarip olma veya parazite neden olma konusunda daha az eğilimli olmasını sağlar.
Bluetooth menzili ve iletim hızları tipik olarak Wi-Fi'den (evinizde bulunabilecek kablosuz yerel alan ağı) düşüktür. Bluetooth, 802.11b WiFi standardından daha hızlı olan ancak kablosuz a veya kablosuz g standartlarından daha yavaş olan 24 Mbps veri sağlayabilir. Teknoloji geliştikçe, ancak, Bluetooth hızları ve menzilleri artmıştır.
Bluetooth 5.0 spesifikasyonu Haziran 2016'da hayatımıza dahil oldu. Daha sonra bluetooth sürüm 5.1 sürümü duyuruldu. Özellikleri arasında 2 Mbps aktarım hızı yaparken düşük enerji tüketimi, düşük maliyetli ve 300 metre gibi gelişmiş bir menzil mesafesi yer alıyor.
Bluetooth 5.1 spesifikasyonunun ayırt edici özelliği, düşük güç gereksinimleridir; Bluetooth v5.1 kullanan cihazlar, düşük pil kullanımı için optimize edilmiştir ve küçük madeni para büyüklüğündeki pillerin tükenmesine neden olarak kablosuz teknoloji için yeni fırsatlar sunar. Örneğin, Bluetooth'u açık bırakmanın cep telefonunuzun pilini boşaltacağından korkmak yerine, örneğin Bluetooth v5.1 cep telefonunu her zaman diğer Bluetooth aksesuarlarınıza bağlı olarak bırakabilirsiniz.
Bluetooth Arduino
Birçok mobil cihazda yerleşik Bluetooth telsizleri bulunur. Dahili radyo bulunmayan PC'ler ve diğer bazı cihazlar, örneğin bir Bluetooth dongle ekleyerek Bluetooth özelliğini etkinleştirebilir. Arduino gibi geliştirme kartlarınız da projeleriniz için kablosuz iletişim sağlayabileceğiniz arduino bluetooth modulü mevcuttur.
Bluetooth Çalışma Prensibi
İki Bluetooth cihazını bağlama işlemine "eşleştirme" denir. Genellikle, cihazlar durumlarını birbirine yayınlar ve kullanıcı adı veya kimliği karşı cihaz da göründüğünde bağlanmak istediği Bluetooth cihazını seçer. Bluetooth özellikli cihazlar çoğaldıkça, hangi cihaza ne zaman ve hangi cihaza bağlanacağınızı bilmeniz önem kazanır, bu nedenle doğru cihaza bağlanmanıza yardımcı olacak bir kod girilebilir.
Bu eşleştirme işlemi, ilgili cihazlara bağlı olarak değişebilir. Örneğin, bir Bluetooth cihazını iPad'inize bağlamak, bir Bluetooth cihazını aracınızla eşleştirmek için diğerlerinden farklı adımlar içerebilir.
Bluetooth Sınırlamaları - Dezavantajları
Bluetooth için bazı olumsuzluklar var. Birincisi, akıllı telefonlar gibi mobil kablosuz cihazlar için batarya gücünün boşalması olabilir; ancak teknoloji (ve batarya teknolojisi) geliştikçe, bu sorun eskisinden daha az önemli.
Ayrıca menzil oldukça sınırlıdır, genellikle sadece 10 metre kadar bir alana etki edebilir. Tüm kablosuz teknolojilerde olduğu gibi, duvar, zemin veya tavan gibi engeller bu menzili daha da azaltabilir.
Eşleştirme işlemi ayrıca, ilgili cihazlara, üreticilere ve bağlantı kurmaya çalışırken herkesin sıkıntıya neden olabileceği diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Bluetooth Ne Kadar Güvenlidir?
Bluetooth, önlemlerle birlikte kullanıldığında oldukça güvenli bir kablosuz teknoloji olarak kabul edilir. Bağlantılar şifrelenerek yakındaki diğer cihazlardan gelen verilerin izinsiz bağlantılar tarafından erişilebilmesini önler. Bluetooth cihazları ayrıca eşleştirilirken radyo frekanslarını sık sık değiştirir ve bu da kolay hacklenmeyi önler.
Cihazlar ayrıca kullanıcının Bluetooth bağlantılarını sınırlandırmasına izin veren çeşitli ayarlar sunar. Bir Bluetooth cihazına "güvenme" nin cihaz düzeyinde güvenliği, yalnızca o cihaza olan bağlantıları kısıtlar. Servis seviyesi güvenlik ayarlarıyla, bir Bluetooth bağlantısı sırasında cihazınızın yapmasına izin verilen etkinlik türlerini de kısıtlayabilirsiniz.
Ancak, herhangi bir kablosuz teknolojide olduğu gibi, her zaman bazı güvenlik riskleri söz konusudur. Bilgisayar korsanları, Bluetooth ağı kullanan çeşitli zararlı saldırılar geliştirmiştir. Örneğin, "bluesnarfing", Bluetooth üzerinden bir cihazdaki bilgilere yetkili erişim sağlayan bir bilgisayar korsanı anlamına gelir; "bluebugging", bir saldırganın cep telefonunuzu ve tüm işlevlerini devraldığı zamandır.
Ortalama bir kişi için, Bluetooth, güvenlik dikkate alınarak kullanıldığında ciddi bir güvenlik riski oluşturmaz (örneğin, bilinmeyen Bluetooth cihazlarına bağlanmamak gibi). Maksimum güvenlik için, genel kullanımdayken ve Bluetooth kullanmıyorken, tamamen devre dışı bırakmanız sizin için daha güvenli olacaktır.
Profesyonel teknik ekibimiz ile %100 müşteri memnuniyeti, 16:00'a kadar anında stoktan kargo imkanı, kapıda kredi kartı/nakit ödeme kolaylığı ile hızlı, güvenilir ve efsane fiyatlarımızla hizmetinizdeyiz. Robocombo Teknoloji Ürünleri.