3D Yazıcı İçin Filament Çeşitleri
3D yazıcı filament çeşitleri, 3b yazıcıların önceden modellenmiş bir parçayı katman katman üretebilmesi için makara halinde hazırlanmış plastik hammaddedir. Model yazdırmak için farklı sıcaklıklar gerektiren farklı özelliklere sahip birçok tipte filament vardır. Filament çeşitleri çapları; 1.75mm ve 2.85 mm / 3 mm.
Filament Çeşitleri ve Üretimi
3D yazıcı filamenti, makaraya sarılmış haline getirebilmek için ısıtma, ekstrüzyon ve soğutma işlemi kullanılır. 3D printer için üretilen filamentler nozzle ucundan, extruder girişinden girdiği ölçüde çıkmaz. Eriyen filament blok içerisinde plastik havuzu oluşturur ve 0.1mm'den başlayan kalınlıktaki uçlardan çıkar. En yaygın olarak kullanılan 1.75 mm veya 3 mm çapındaki filamentin çok daha küçük nozzle ucundan çıkması için kuvvet ve hız uygulanır.
Filament hammaddesi olan granüller işlenmeden önce şeffaftır. Filament imalatında kullanılan (pla filament için mısır nişastası gibi) plastik ve diğer katkı maddeleri, fabrikada işlenmeden önce, arttırılmış mukavemet veya manyetik özellikler kazandıracak şekilde formüle edilir. Filament üretimine başlanmadan önce, nem oranını azaltacak elektrotlar 80 ° C'ye ısıtılır. Birçok termoplastik higroskopik olduğundan ve nemli plastiğin ekstrüzyonu boyutsal kusurlara neden olduğu için, elekler kurutulmalıdır (bu aynı zamanda bitmiş filament basıldığında da geçerlidir). Granüller üretim makinasına eklendiğinde çıkış extruder'ında çap ölçümü yapılır. Filamentin doğru çapını tam ölçmek için kalite kontrol mekanizmasının bir parçası olarak genellikle bir lazer kullanılır. Filament daha sonra, yuvarlak şeklini veren makaraya doğru ilerleken üretim sıcaklığını soğutan ılık bir su tankından geçer. Daha sonraki aşamada oda sıcaklığına soğutmak için bir soğuk su tankına daha uğrar. Daha sonra, bitmiş ürün makara üzerine sarılır.
3D Yazıcı ile Filament Kullanımı
3B baskı filamentini 3B modele dönüştürme süreci
- Filament 3D yazıcıya yerleştirilir.
- Filament ekstrüder üzerinde bulunan dişliler ve nema 17 motor ile aluminyum ısı bloğu'na çekilir.
- Blok içerisinde uygun sıcaklıkta eritilen filament, nozzle ucundan çıkar ve yazıcı hareketlerine göre tabla üzerine katman katman işlenir.
- Bu işlem aralıksız devam eder.
Doğru Filament Nasıl Seçilir?
3D yazıcı seçiminizi yaptıktan sonra, vermeniz gereken ilk karar ne tür bir filament kullanmak istediğinizdir. Yapısal olarak çeşitli filamentler mevcuttur. Üretildikleri kimyasal isimleri şöyledir; polilaktik asit, polivinil alkol, karbon fiber ve dil bükümlü termoplastik elastomerler. Bu isimler anlayacağımız kısaltmalar ile son kullanıcıya ulaştırılır; ABS, PLA, HIPS, CPE, PET, PETT, TPE, PVA ve PCTPE gibi. Bu kadar çok kısaltma ve çeşit aklınızı bulandırmasın. Ev kullanıcısı olarak sadece birkaç tür filament bizim kullanabileceğimiz çeşitlerdir. PLA ve ABS işimizi fazlasıyla görecektir. Diğer birkaç çeşit olarak PETG, Ahşap ve Silk diye isimlendirilen filamentler de genel de pla cinsinden olduğu için bir kaç ufak ısı ayarıyla kullanılabilmektedir.
Filament seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise baskı alınan filamentin renk açmamasıdır. Almaya karar verdiğini filamentin kullanıcı yorumlarını muhakkak okuyun ve ona göre karar verin. Çok iyi renk tonu ile satılan ve hoşunuza gidip aldığınız filamentler çıktı esnasında renk solması yapabilmektedir. Kaliteli, yerli üretim filamentleri tercih edin.
Ucuz PLA Filament Çeşitleri ve Fiyatları
Uygun fiyatlı pla filamentler yerli üretim abg markası ve kalitesi ile 1.75mm ölçü, 1kg ağırlık ve 330 metre uzunluk ile ROBOCOMBO'dan satın almanız için sizleri bekliyor.