Diyot Nedir?
Diyot çeşitleri, Tek yönlü akım ileten devre elemanına diyot denir. Anot dan katot yönüne aktarılan zıt kutuplar birbirini çekerek ortada ''0'' yani nötr bölge oluştururlar.
Gelen yüksek akımı, dc akıma dönüştüren diyot çeşitleri stoklarımızda...
Diyot Ne İşe Yarar?
Diyotlar tek yönde elektrik akımı geçiren yarı iletken devre elemanlarıdır. Tek yönde akım geçirdikleri için genellikle doğrultma devrelerinde kullanılır ama devrelerin girişlerinde devreyi ya da devre elemanını korumak için kullanılabilirler.
Diyotlar tek yönde akım geçirdikleri için devreye bağlanma yönleri vardır. Eğer doğru olarak bağlanmazsa belli bir noktaya kadar akım geçirmezler. Bu durumda çok fazla zorlanırlarsa diyotlar arızalanarak görevini yapamaz hale gelirler.
Doğru bağlama için diyotların yönlerinin bilinmesi gerekir. Diyotların artı(anot) ve eksi(katot) olmak üzere 2 ayağı vardır. Diyodun anotunu +, katodunu ise – bağlantı yapılarak diyot doğru bağlama yapılmış olur ve bu durumda iletim gerilimine ulaşınca diyot iletime geçer. Ters bağlantı yapılırsa diyot belli bir gerileme kadar dayanır ve o noktadan sonra arızalanır. Diyotun bu ters bağlanmada ki dayanma noktasına kırılma noktası denir.
Diyot Çeşitleri
Kullanım bakımından diyot çeşitleri, zener diyot, köprü diyot, fotodiyot, nokta diyot olmak üzere stoklarımızda mevcuttur.
Kedi bıyığı diye de isimlendirilen normal 1n4001 diyot çeşidini tercih edebilir, ters akım verildiğinde ısı veya ışık enerjisi ortaya çıkaran diyot çeşitlerinden bpw34 fotodiyot da tercihiniz olabilir.
Dalga boyu yetersizliğini gidermek için üretilmiş köprü diyot çeşidi olan 10a köprü diyot için kategorimize bakabilirsiniz.
Profesyonel teknik destek, kolay iade, müşteri memnuniyeti Robocombo da...