1000 TL Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo ve Türkiye'nin Her Yerine 79,90₺
Tükendi
1.876,50 ₺ KDV Dahil
2.189,25 ₺ KDV Dahil

Kablosuz İletişim ve Kablosuz  Haberleşme Nedir?

Kablosuz İletişim Nasıl Gerçekleşir?

Kablosuz iletişim, yani kablosuz haberleşme ,kablosuz olarak havadan iki cihaz arasında veri aktarım yöntemidir. Kablosuz iletişim, kablosuz iletişim teknolojileri ve cihazları aracılığıyla bir kablosuz sinyal kullanarak iki veya daha fazla cihaz arasında(alıcı, verici ve ara cihaz) bağlantı kurma ve iletişim kurma, veri aktarma prosedürlerini ve formlarını içeren geniş bir terim standart'dır.

Kablosuz iletişim ve haberleşme, genellikle hava, fiziksel ortam veya atmosfer içinde etkin bir cihaz tarafından(atmosfer dışında uydular da dahil) yayınlanan elektromanyetik sinyallerle çalışır. Gönderen cihaz(verici - transmitter), kablosuz sinyalleri yayma yeteneğine sahip bir gönderici veya ara cihaz da olabilir ve alıcı(receiver) cihaz ile arasındaki iletişim, hedef veya bilgi aktarımı ile kablosuz iletişim araçları bu sinyalleri yakaladığında ve gönderici ile alıcı cihaz arasında kablosuz bir iletişim köprüsü oluşturduğunda meydana gelir.

Kablosuz iletişim ilk defa 19. yüzyılda tanıtıldı ve sonraki yıllarda kablosuz iletişim teknolojisi gelişti. Kablosuz haberleşme bir cihazdan diğer cihazlara bilgi aktarımının en önemli araçlarından biridir. Bu teknolojide bilgi, kızılötesi, radyo frekansı, uydu vb. elektromanyetik dalgalar kullanılarak kablo veya tel veya diğer elektronik iletkenlere ihtiyaç duyulmadan hava yoluyla iletilebilir. Günümüzde, kablosuz iletişim teknolojisi, çeşitli akıllı telefonlardan bilgisayarlara, dizüstü bilgisayarlara, Bluetooth Teknolojisine, yazıcılara, modemlere kadar değişen kablosuz iletişim cihazları ve teknolojileri yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu makalede, kablosuz iletişim ve kablosuz iletişim türleri hakkında bilgi sahibi olacaksınız.

Kablosuz İletişim Türleri ve Araçları

Kablosuz İletişim Teknolojileri - Kablosuz İletişime Giriş

Günümüzde kablosuz iletişim sistemi, kullanıcının uzaktan kablosuz olarak geniş alanlar da hatta Dünya'nın diğer ucuna kadar iletişim kurmasına izin veren çeşitli kablosuz iletişim cihazlarının önemli bir parçası haline gelmiştir. Cep telefonları gibi kablosuz iletişim için kullanılan birçok cihaz mevcuttur. Telsiz telefonlar, Zigbee kablosuz teknoloji, GPSWi-Fi, uydu televizyon ve kablosuz bilgisayar parçaları arduino projelerinde kullanılan çeşitlere örnektir. Mevcut kablosuz telefonlar, 3 ve 4G şebekeleri, Bluetooth ve Wi-Fi teknolojilerini içermektedir.
 
Farklı kablosuz iletişim türleri arasında IR kablosuz iletişim, uydu iletişimi, yayın radyo, Mikrodalga radyo dalgaları, Bluetooth, Zigbee vb.

Kablosuz İletişim Yöntemleri Nelerdir -  Uydu İletişimi

Uydu iletişimi, bir tür müstakil kablosuz iletişim teknolojisi türüdür, kullanıcıların dünyanın hemen her yerinde iletişim kurmasını sağlamak için tüm dünyaya yayılmıştır. Sinyal (modüle edilmiş bir mikrodalga ışını) uydunun yanına gönderildiğinde, uydu sinyali yükseltir ve yeryüzünde bulunan anten alıcısına geri gönderir. Uydu iletişimi, uzay bölümü ve toprak bölümü gibi iki ana bileşen içerir. Toprak bölümü, sabit veya mobil iletim, alım ve yardımcı ekipman ve esas olarak uydunun kendisi olan alan bölümünden oluşur.

Arduino projeleriniz de gps ve uydu iletişimi için u-blox NEO-6M GPS Modülü kullanabilirsiniz.


Kablosuz İletişim Yöntemleri Nelerdir -  Kızılötesi İletişim

Kızılötesi kablosuz iletişim, IR radyasyon yoluyla bir cihazdaki veya sistemlerdeki bilgileri iletir. IR, kırmızı ışıktan daha uzun dalga boyunda elektromanyetik enerjidir. Güvenlik kontrolü, TV uzaktan kumandası ve kısa menzilli iletişim için kullanılır. Elektromanyetik spektrumda IR radyasyonu mikrodalgalar ve görünür ışık arasında uzanır. Böylece iletişim kaynağı olarak kullanılabilirler.
Başarılı bir kızılötesi iletişim için, bir fotoğraf LED vericisi ve bir fotoğraf diyot alıcısı gereklidir. LED vericisi, IR sinyalini, fotoreseptör tarafından yakalanan ve kaydedilen görünür olmayan ışık şeklinde iletir. Böylece kaynak ile hedef arasındaki bilgi bu şekilde aktarılır. Kaynak ve hedef cep telefonları olabilir. TV'ler, güvenlik sistemleri, dizüstü bilgisayarlar vs. kablosuz iletişimi destekler.

Kablosuz İletişim Yöntemleri Nelerdir -  Radyo Yayını (RF)

İlk kablosuz iletişim teknolojisi, yaygın kullanım arayışı içinde olan açık radyo iletişimidir ve günümüzde hala bir amaca hizmet etmektedir. Kullanışlı çok kanallı telsizler kullanıcının kısa mesafelerden konuşmasına izin verirken, vatandaş grubu ve deniz telsizleri denizciler için iletişim hizmetleri sunar. Sabit radyo frekansları ile felaketler boyunca acil durum yayın ekipmanları ile veri paylaşılıyor ve dijital bilgileri radyo frekansı spektrumu üzerinden bile iletebiliyor.
Çoğunlukla bir ses yayın hizmeti olan radyo, radyodaki sesi radyo dalgaları olarak yayınlar. Radyo, verileri radyo dalgaları şeklinde bir alıcı antene (Farklı Antenler Türleri) iletmek için kullanılan bir verici kullanır. Yaygın programlamayı yayınlamak için, istasyonlar radyo N / W'leriyle ilişkilendirilir. Yayın, eş zamanlı yayında veya sendikasyonda veya her ikisinde de olur. Radyo yayını, kablo FM, ağ ve uydular aracılığıyla yapılabilir. Bir yayın iki megabit / Sn'ye (AM / FM Radyo) kadar uzun mesafelerde bilgi gönderir.
Radyo dalgaları, bir anten tarafından iletilen elektromanyetik sinyallerdir. Bu dalgalar tamamen farklı frekans bölümlerine sahiptir.

Arduino projelerinizde radyo frekansı ile iletişim kurmak için nrf24l01 kullanabilirsiniz.


Örneğin, bir radyo istasyonu üzerinden (97.4) fm frekansı kullanarak birşeyler söylediğiniz de, sinyallerin 97.4 megahertz frekansında yayınlanması ile ardışık olarak istasyondaki vericinin, 92.700.000 Döngü / saniye frekansında periyodik olarak ilettiği anlamına gelir.

Arabanız ile seyahat ederken 97.4 FM dinlemek istediğinizde tek yapmanız gereken, radyoyu yalnızca o frekansa ayarlamak ve mükemmel ve temiz ses iletiminin tadını çıkarmak.

Kablosuz İletişim Yöntemleri Nelerdir -  Mikrodalga İletişimi

Mikrodalga kablosuz iletişimi etkili bir iletişim türüdür, esas olarak bu iletim türü radyo dalgaları kullanır ve radyo dalgalarının dalga boyları santimetre cinsinden ölçülür. Bu iletişimde veri veya bilgi iki yöntem kullanılarak transfer edilebilir. Biri uydu yöntemi, diğeri karasal yöntemdir.

Uydu yönteminde veri, bir uydu olsa bile, dünyanın 22.300 mil yukarısında bulunan bir uydu aracılığıyla iletilebilir. Dünyadaki istasyonlar, 11 GHz-14 GHz arasında değişen frekansta ve 1 Mbps ile 10 Mbps iletim hızında uydudan veri sinyalleri gönderip almaktadır. Aralarında net bir görüş hattına sahip iki mikrodalga kulenin kullanıldığı karasal yöntemde, görüş hattını engelleyen, araya giren hiçbir engel bulunmamalıdır. Bu tip karasal radyo iletim yöntemleri genellikle gizlilik amacıyla askeri veya evler de kullandığımızdan çok çok daha pahalı internet hizmeti ihtiyaçlarında sıklıkla kullanılır. Karasal sistemin frekans aralığı tipik olarak 4GHz-6GHz'dir ve iletim hızı genellikle 1Mbps ila 10Mbps'dir.
Mikrodalga sinyallerinin temel dezavantajı, kötü hava koşullarından, özellikle de yağmurdan etkilenebilmeleridir.

Kablosuz İletişim Yöntemleri Nelerdir -  Kablosuz internet (WİFİ)

Wi-Fi, akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar vb. çeşitli elektronik cihazlar tarafından kullanılan düşük güçlü bir kablosuz iletişimdir. Bir yönlendirici kablosuz olarak bir iletişim merkezi olarak çalışır. Bu ağlar kullanıcıların sadece bir yönlendiriciye yakın bağlanmalarını sağlar. WiFi, taşınabilirliği kablosuz olarak sağlayan ağ uygulamalarında çok yaygındır. Bu ağların güvenlik nedeniyle şifrelerle korunmaları gerekir, aksi takdirde başkaları tarafından erişilebilir.

Arduino projeleriniz de wifi iletişimi için arduino wifi modülü ve zigbee shield kullanabilirsiniz.


Kablosuz İletişim Yöntemleri Nelerdir -  Mobil İletişim Sistemleri

Mobil ağların gelişimi nesiller şeklinde sıralanmıştır(2G, 3G, 4G, 4.5G gibi). Birçok kullanıcı, tek bir frekans bandında cep telefonları aracılığıyla iletişim kurar. Hücresel ve kablosuz telefonlar, kablosuz sinyalleri kullanan cihazlara iki örnektir. Tipik olarak, cep telefonlarının kapsama alanı sağlamak için daha geniş bir şebeke yelpazesi vardır. Ancak, Kablosuz telefonlar sınırlı bir menzile sahiptir. GPS cihazlarına benzer şekilde, bazı telefonlar iletişim kurmak için uydulardan gelen sinyalleri kullanır.

Telefonlar sınırlı menzillerini baz istasyonları aracılığı ile oradan da uydular vasıtası ile tüm dünyaya kadar genişletir.


Kablosuz İletişim Yöntemleri Nelerdir -  Bluetooth Teknolojisi

Bluetooth teknolojisinin temel işlevi, verilerin aktarılması için çeşitli elektronik cihazları bir sisteme kablosuz olarak bağlamanıza izin vermektir. Örneğin, cep telefonları kulaklıklara, mouse'ye, kablosuz klavyeye bu bağlantı yöntemi ile bağlanır. Bluetooth cihazını kullanarak düşük mb'lı bilgileri bir cihazdan diğerine aktarmak pratik ve kolaydır. Bu teknolojinin çeşitli işlevleri vardır ve kablosuz iletişim pazarında yaygın olarak kullanılır.

Kablosuz İletişimin Avantajları

- Herhangi bir veri veya bilgi daha hızlı ve yüksek bir hızla iletilebilir.
- Bakım ve kurulum bu ağlar için daha az maliyetlidir.
- İnternete her yerden kablosuz olarak erişilebilir
- Sağlık merkezleriyle iletişim kurabildikleri için uzak alanlarda çalışan doktorlar, çalışanlar için çok yararlıdır.

- Dünya'nın herhangi bir yerinden her yere sesli, görüntülü olarak erişilebilir, bilgi aktarımı yapılabilir.

 

Kablosuz İletişimin Dezavantajları

- Yetkisiz bir kişi havada yayılan kablosuz sinyalleri kolayca yakalayabilir (Şifrelemenin önemi oldukça büyüktür).
- Bilgilerin yetkisiz kullanıcılar tarafından kötüye kullanılamaması için kablosuz ağın güvenliği çok önemlidir.
- Çeşitli araştırmalar da kanserojen etkisi olduğu savunulsa da tüm dünya da oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır.  


Kablosuz İletişim Örnekleri

Kablosuz iletişim uygulamaları güvenlik sistemleri, televizyon uzaktan kumandası, Wi-Fi, Cep telefonları, kablosuz güç aktarımı , bilgisayar arayüz cihazları ve çeşitli kablosuz iletişim tabanlı projeleri içerir.

Kablosuz İletişim Tabanlı Projeler

Kablosuz iletişim tabanlı projeler temel olarak aşağıda listelenen Bluetooth, GPS, GSM, RFID ve Zigbee projeleri gibi farklı teknolojileri içermektedir.

Kablosuz İletişim Uygulamaları

İndüksiyon Motor Kontrolü İçin Kullanılan Android Tabanlı Akıllı Telefon
Yoğunluk Algılama Sistemi ile Akıllı Telefon Kontrollü Trafik Sinyali Geçersiz Kılma
Arduino tabanlı Ev Otomasyonu
Telefon Kontrollü Yük Yönetim Sistemi
Cep Telefonuyla Robotik Taşıt Hareketi
Aranan Telefon Numarası LED Tabanlı Görüntü Sistemi
DTMF Tabanlı Yük Kontrol Sistemi
İki Bilgisayar Arasında Kablosuz Olarak Özel Mesaj İletişimi
İki Bilgisayar Arası Kablosuz Mesaj İletişimi
Android tabanlı Uzaktan Programlanabilir Sıralı Yük İşlemi
Uzaktan Kumandalı Android Tabanlı Elektronik Duyuru Panosu
Android Uygulaması ile Uzaktan Kumandalı Ev Aletleri Kontrolü
Android Uygulamaları tarafından Uzaktan Şifre ile Çalışan Güvenlik Kontrolü
Android Uygulamasına Göre Uzaktan Kumanda ile Ev Otomasyonu
 
Yukarıdaki örnekler, tamamen kablosuz iletişim araçları ile yapılan projelerdir. Kullanılan teknolojiler, telekomünikasyon pazarındaki önemli teknolojilerden bazılarıdır. WiFi, WiMax, Bluetooth, Femtocell, 3G ve 4G, 5G gibi yöntem ve protokoller, kablosuz teknolojisinin en önemli standartlarından bazılarıdır. Bu makalede edindiğiniz bilgilerin, siz değerli maker ve müşterilerimiz için yararlı olacağı kanaatindeyiz. Ayrıca, herhangi bir sorunuz, öneriniz veya elektronik projeniz için yardıma ihtiyacınız varsa bize ulaşabilirsiniz.
 
Tüm bu iletişim teknolojilerinin altında yatan mimariler farklı olsa da, iletişimi başlatmak ve bilgi aktarımı için cihazlar arasında fiziksel veya kablolu bir bağlantı yoktur. Kablosuz Haberleşme ve İletişim.

 

Profesyonel teknik ekibimiz ile %100 müşteri memnuniyeti, 16:00'a kadar anında stoktan kargo imkanı, kapıda kredi kartı/nakit ödeme kolaylığı ile hızlı, güvenilir ve efsane fiyatlarımızla hizmetinizdeyiz. Robocombo Teknoloji Ürünleri.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Uyarısı

Alışveriş deneyiminizi iyileştirmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgiye Gizlilik ve Çerez Politikası
sayfamızdan erişebilirsiniz.