Merhaba, Bu gün sizlere hızlı çizgi izleyen hakkında bilgiler vereceğiz. Hızlı çizgi izleyen robot yarışması ve malzemeleri ile ilgili bilgiler paylaşacağız. MEB robot yarışmaları kategorisinde rekabetin en bol olduğu yarışlardandır. MEB robot yarışmaları hakkında detaylı bilgi için
tıklayınız. Hızlı çizgi izleyen ile çizgi izleyen arasında ki fark hızlı çizgi izleyen düz tek bir çizgi üzerinde hareket eden robottur. Çizgi izleyen robot ise siyah çizgi beyaz zemin veya beyaz çizgi siyah zemin olmak üzere iki farklı zeminde ve dönemeçli yolları bulunmaktadır. Biz bu yazıda Hızlı Çizgi izleyen robotlardan bahsedeceğiz.
-
Yarışma kuralları:
- Robotların Bu kategoride yarışabilmeleri için;
- 120x160 mm'lik kutu içerisine rahat bir şekilde sığmalıdırlar.
- Robotların yüksekliği 50 mm'yi geçemez. Robotlarda ağırlık sınırı yoktur.
- 120x160 mm'lik kutu içerisine sığmayan veya 50 mm yüksekliği geçen robotlar diskalifiye edilir.
- Robotlar 5'erli gruplar halinde yarışırlar.
- İlk ikiye girebilen robotlar yarışmaya devam etmeye hak kazanırlar.
- Birinci ve ikincilerin tespiti için kronometre sürelerine bakılır.
Yarışma kurallarına baktığımız zaman en çok dikkat çekilen nokta robotların boyları ve enleridir. Yarışmayı kazanabilmek için önce yarışa girebilmeniz diskalifiye olmamanız gerekiyor. Bu yüzden de kuralların tamamının olduğu bir link veriyoruz. Bu linkten yarışmada ki tüm kurallara ulaşabilirsiniz.
2. Kullanılacak Malzemeler:
Bu kısımda Hızlı çizgi izleyen için kullanılabilecek ürünler hakkında bilgiler vereceğiz.
-
DC Motorlar
Öncelikle bu kısımda karar vereceğimiz ilk olay kaç Volt ile çalışacağız. 6V 6000 rpm mi yoksa 12V 4000 rpm mi ? Bunlardan daha yüksek rpm bulursanız onu almanızı tavsiye ederim. Fakat şuanda en iyi motorlar genellikle bunlar. 12V 4000 rpm tercih ettiğinizde bu motora size maksimum 24v verebilirsiniz. Ömrünü biraz kısaltırsınız fakat kullanışlı olur. Ama yarışma esnasında bir çizgi izleyen maks. 4 5 yarışma sonrası 1 olabileceği için biz verebildiğimiz en yüksek voltajı vermeliyiz. yani 40V ve üzeri. Voltaj kısmı tamam ama birde akım faktörü var. Akım konusunda da Türkiye deki en iyi kart 4A max değer vermektedir. Bunun içinde yurt dışında olan yakında robocombo.com'dan alabileceğiniz 5A akım veren ayarlanabilir voltaj yükselticileri tavsiye ederim. Motorlar kısmında iki adet motor genel olarak çok tercih ediliyor. siz projenize 6V mu yoksa 12V mu kullanacaksınız kararını verdikten sonra bu iki motor tipinden birini tercih edebilirsiniz.
2. Tekerlekler
MEB robot yarışmalarında tekerlekleri incelediğimizde banebots tekerleklerin vazgeçilmez olduğu aşikar. Bunun en temel nedeni tekerleğin motor tutuşu ve yer tutuşu. Bir mini proje tekerleğine göre inanlılmaz stabil bir tekerlektir. Bunun dışında SLT20 tercih eden yarışmacılarda vardı. Fakat final yarışındaki tüm robotlar banebots kullanıyorlardı.
3. Mikrodenetleyici
Bu kısımda da iki farklı çeşit üzerinde duracağız. Bir arduino iki pıc: Arduino üzerinde özellikle arduino nano ve arduino uno kullanılıyor. Fakat arduino nano daha iyi olacaktır. Çünkü 5 den fazla analog pin daha iyi sonuç verir. PIC ise daha farklı bir sonuç doğurur . PIC ile arduino gibi kısıtlı değilsiniz. İstediğiniz ürünü (kristal osilatör osilatör,pic cinsi,kondansatör) kullanabilirsiniz. Arduino'nun artısı ise kolay kodlanabilir, rahat ulaşılabilir ve kaynak bolluğudur.
4.Çizgi izleyen sensörü
Bu konuda bir çok çeşit çizgi izleyen sensörü bulunmaktadır.
a. Tek kanallı çizgi izleyen sensör: TCRT5000
b. Üç kanallı çizgi izleyen sensör: üç'lü çizgi sensör kartı
c. Dört kanallı çizgi izleyen sensör:
d. Sekizli çizgi izleyen sensör modelleri: polulu 8li çizgi izleyen sensör ve ya 8li çizgi izleyen sensör buradaki sensörler içerisinde en iyisi polulu çizgi izleyen sensör modülüdür.
Analog almanızı tavsiye ederim dijitalde olur fakat analog bir tık daha iyidir.
5.Batarya
Bu konu başlığında da aslında almanız gereken ürün motorunuzun Voltajına ve göre pil seçimi yapılmalı 6V için 7.4V lipo pil veya 12V için 11.1V lipo pil tercih edilmelidir. Lipo pilin MAH kısmında ise aracın ağırlığında sınır olmasa da çok yüksek mah araca ağırlık vereceğinden tercih edilmemelidir. 500mah ile 1000mah arası bir lipo pil işinizi görecektir.
6.Şase
Meb robot yarışmaları kriterleri üst tarafta yazmaktadır. Bu kriterlere uygun olacak şekilde bir şase kullanmalısınız. Aksi taktirde diskalifiye olursunuz. 120x160 mm'lik kutu içerisine rahat bir şekilde sığmalıdırlar. Erdem YILMAZ Ar-Ge Departmanı Mekatronik Mühendisi