Hangi Drone’u Almalıyım?, Bana En Uygun Drone Hangisi?
Drone, yani insansız hava araçları teknoloji sektörünün son yıllarda geliştirmiş olduğu en kullanışlı araçlardan bir tanesi. Drone’ların ilk kez kullanılma tarihi çok eski yıllara dayansa da günümüzde oldukça modern bir hal alan bu araçlar, hayatımızın her alanına etki edebiliyor. Öyle ki basit bir fotoğrafçılık işleminden ülkelerarası savunma sanayiine kadar her alanda drone’lar kullanılıyor.
Eğer sizler de işinizde veya özel hayatınızda drone satın almak istiyor ve bu teknoloji harikasının nimetlerinden faydalanmayı planlıyorsanız, doğru adrestesiniz. Bu yazımızda hangi drone çeşidinin sizlere uygun olduğunu bulabilir ve bu insansız hava araçları hakkında pek çok bilgi edinebilirsiniz. İsterseniz gelin, drone ve drone çeşitleri hakkındaki ayrıntılı yazımıza başlayalım ve aklınızdaki soru işaretlerini giderelim.
Drone Çeşitleri ve Özellikleri
Hangi Drone’un sizlere uygun olduğunu bulmak istiyorsanız öncelikle drone çeşitleri hakkında bir miktar bilgi sahibi olmalısınız. Böylece bu çeşitler arasından istediğinizi seçebilir ve hangi özelliğin işinize yarayacağını rahatlıkla görebilirsiniz.
İşte drone çeşitleri ve onların birbirinden işlevsel özellikleri:
Multicopter
Multicopter drone’lar, adlarını üstlerinde bulunan üç veya daha fazla pervaneden alıyorlar. Sırasıyla tricopter (3 motor), quadcopter (4 motor), hexacopter (6 motor) ve octocopter (8 motor) gibi çeşitleri bulunabilen multicopter drone’lar, piyasadaki en ulaşılabilir ve ucuz drone çeşitleri olarak biliniyor.
Multicopter drone çeşitleri, sahip olduğu yüksek manevra kabiliyetleri ve tüm eksenler üzerindeki yoğun hareketliliği sayesinde sıklıkla tercih ediliyor. Bu özellikleri sayesinde fotoğrafçılıkta, jeolojide ve savunma sanayiinde yoğun olarak kullanılabiliyorlar.
Sabit Kanatlı Drone
Sabit kanatlı drone’lar, havada görev yapan jetlerin bir prototipi olarak oluşturulmuş ve aerodinamiği buna göre ayarlanmış özel araçlardır. Diğer dronelara göre çok daha hızlı gidebilen bu insansız hava araçları, özellikle keşif amaçlı kullanımlar için tercih edilir.
Havada çok uzun saatler asılı kalabilen bu drone’lar hızları ve güçlerinin yanında birkaç dezavantajı da beraberinde getiriyor. Eğer bu tür drone’ları kullanmak istiyorsanız mutlaka deneyimli bir sürücü olmalısınız. Aksi takdirde istediğinizi elde edemeyebilir, hedeflerinize ulaşamayabilirsiniz.
Tek Rotorlu Drone
Gerçek hayatta tıpkı bir helikoptere benzeyen bu araçlar, büyük pervaneleri ile verimlilik konusunda en üstte diyebiliriz. Özellikle multicopter drone’lara göre çok daha büyük yakıt tasarrufu sağlayan bu araçlar, dayanıklılık ve güç alanında sizlere büyük avantajlar sağlıyor.
Eğer uzun bir yol üstünde bir teslimat yapılacaksa veya büyük bir yük taşınacaksa, kesinlikle bu drone’u tercih etmelisiniz.
1 Kilometre Menzilli Drone
Eğer bir drone satın alacaksanız ve türler arasında seçim yapacaksanız, mutlaka insansız hava aracınızın menzilini ve uçabildiği mesafeyi bilmeniz gerekiyor. Çünkü, uygun fiyatına aldanıp düşük menzilli bir drone alırsanız istediğiniz şeyleri yapamayabilirsiniz.
Örneğin, Corby Smart Drone gibi başlangıç droneları çok çok yakın mesafelere kadar gidebilirken, profesyonel amaçlı kullanılan drone’lar çok daha uzaklara erişebiliyorlar. Öyle ki orta mesafe (mid-rang) diye tabir edilen drone’lar 500 metre ila 3 kilometre menzile ulaşabiliyorlar.
Bunun yanında askeri çalışmalarda, mimaride, jeolojide ve diğer profesyonel sektörlerde kullanılan yüksek teknoloji drone’lar, çok daha uzak mesafeye gidebiliyor. Ortalama 30 ila 46 dakika arasında havada kalabilen bu insansız hava araçları, 5 kilometreden 12 kilometreye kadar kumandadan uzaklaşabiliyorlar. Bu farklılıklar sebebiyle sizin de bütçenizi ve kesinlikle menzil aralığınızı belirlemeniz gerekiyor. Böylece kendinize uygun olan drone’u daha rahat bir şekilde bulabilir, sipariş ettiğinizde bir sürpriz yaşamadan amacına uygun olarak kullanmaya başlayabilirsiniz.
En İyi Drone Markaları
“En iyi drone markası nedir?” sorusuna, aslında tek ve net bir cevap verilemediğini söyleyebiliriz. Kullanım amacına ve drone türüne göre dünyada tercih edilen pek çok önemli drone markası bulunuyor. Bunun için yazımızda, birkaç drone türü için lider olan önemli markalardan bahsetmek istedik.
Bir drone meraklısı olup da DJI markasını duymamak kesinlikle mümkün değil. DJI ürettiği pek çok profesyonel insansız hava aracı ile müşterilerini memnun etmeye devam ediyor. Eğer kolayca uçurabileceğiniz, uzun süre havada kalabilen, iyi çekim yapabilen ve kompakt bir ürün arıyorsanız, DJI Mini 2 modeli sizlere göre olabilir. Bunun yanında en iyi çekimleri yapmak için tasarlanan DJI Mavic 3 drone’u ise listemize en iyi kamera drone’u olarak giriyor. 5.1k’ya kadar çıkabilen çözünürlüğü ve 28x zoom özelliği ile sektörde tek diyebiliriz.
Eğer bütçeniz daha da kısıtlıysa, düşük fiyatlarda oldukça iyi işler görebilen Ryze Tech Tello modelini sizlere öneriyoruz. Fiyatı oldukça uygun olmasına rağmen pek çok özelliği yerine getirebilen bu drone, ilk kullanımda oldukça kolay kontrolleri sayesinde müşterilerini yarı yolda bırakmıyor. Suyun üstüne iniş yapabilen PowerVision Poweregg modeli ise bu alanda bir yeniliği sektöre kazandırdı diyebiliriz. Camcorder özelliği ve kötü hava koşullarında bile yüksek performans vermesi sebebiyle, eğer ilgi alanınıza giriyorsa bu droneu tercih etmenizi öneririz.
Drone Fiyatları
Drone türlerinin birbirinden büyük oranda farklılık göstermesi, drone fiyatlarını etkiliyor ve fiyat aralığını biraz genişletiyor. Eğer drone almaya karar verdiyseniz, öncelikle drone’unuzu ne amaçla kullanacağınızı belirlemeli ve fiyatları buna göre araştırmalısınız. Çok profesyonel çekim yapabilen, uzun havada kalma süresine sahip olan ve manevra kabiliyeti yüksek drone’ların fiyatı daha fazlayken, başlangıç seviyesi drone’ların fiyatı da oldukça düşük olabiliyor.
Bu yüzden yazımızın bu kısmında drone fiyatlarından bahsedecek ve aradığınız türe göre hangi drone’un ücreti ne kadar onu sizlere açıklayacağız. İsterseniz gelin tek tek yük taşıma drone’larının ve kameralı dronela’rın fiyatlarına bir göz atalım.
Yük Taşıma Drone Fiyatları
Yük taşıma drone’ları, bizim aşina olduğumuz çekim drone’larından biraz daha farklı araçlardır. Özellikle harcadıkları büyük enerji ve havada kalma sürelerinin uzunluğu, onları oldukça gelişmiş insansız hava araçları haline getiriyor. Hal böyle olunca da bu değişiklikler fiyatlarına büyük oranda yansıyor.
Öyle ki ortalama 5 kilogram yük taşıyabilen bir drone’un ücretleri, 3500 ila 5000 dolar arasında değişiyor. Eğer bir kargo firmasıysanız ve drone ile teslimat yapmak istiyorsanız, toptan araç tedariki yapan firmalardan daha ucuza araç satın alabiliyorsunuz.
Bunun yanında tam 100 kilograma kadar taşıyabilen oldukça gelişmiş araçların fiyatları ise 30 bin dolar ile 80 bin dolar arasında değişebiliyor. Devletlerarası sektörlerde kullanılabilen ve savunma sanayinin belkemiğini oluşturan bu araçların fiyatları oldukça yüksek düzeyde seyrediyor diyebiliriz.
Kameralı Drone Fiyatları
Çekim yapmak için kullanılan kameralı drone’ların fiyatları ise yük taşıma drone’larına göre daha alçak düzeylerde seyrediyor diyebiliriz. Yüz doların aşağısında yer alan başlangıç drone’ları ile kameralı araçların kullanımını öğrenebilir ve daha üst modellere geçmeden biraz alıştırma yapabilirsiniz.
Bu aşamadan sonra 500 dolardan başlayarak 3000 dolara kadar çıkabilen özel JDI modellerini deneyebilir ve profesyonel çekimler yaparak kariyerinizde yükselişe geçebilirsiniz. Tabii ki 3000 dolardan çok daha yüksek fiyatlara da kameralı drone’lar bulabilirsiniz. Uçuş süresi çok daha fazla olan, 8k çözünürlüklü çekimler yapabilen ve zoom özelliği çok iyi olan dronelar ile sinema kalitesinde videolar oluşturabilirsiniz. Bunun tercihi sizlere kalmış, ihtiyacınız olan drone türünü belirleyin, istediğiniz özellikleri gözden geçirin, fiyat araştırması yapın ve drone’unuzu satın alarak, gökyüzünde özgürce süzülmeye başlayın!