Maker için en temel ihtiyaçlardan biri geliştirme kartıdır. En popüler platformlardan ikisi Arduino ve Raspberry Pi. Çok, çok daha fazla kart mevcut, ama bunlar en popüler ikisi ve bu makalede bu 2 arasındaki farklar nelerdir açıklamak istiyoruz. Gelin önce bu geliştirme kartları nedir tanıyalım.
Arduino, açık kaynaklı bir mikrodenetleyici kartı ailesinin adıdır. Bu,
Arduino'nun bir programı tekrarlı olarak çalıştırabilen temel bir bilgisayar olduğu anlamına gelir. Arduino kartları girişleri okuyabilir (yani bir düğmeye basmak, ışığı algılamak, bir Twitter mesajı almak ve çıkışlarında programlandıkları her şeye tepki vermek, bir motoru etkinleştirmek, bir LED'i yakmak, çevrimiçi bir şey yayınlamak gibi...) Kullanım kolaylığı ve diğer üreticilerin panolarını oluşturması için açık kaynaklı donanım, Arduino'yu Raspberry Pi gibi tek kartlı bir bilgisayardan (SBC) ayıran en önemli avantajıdır. Arduino kartlarının çoğu tek kartlı bir bilgisayar kadar güçlü değildir. Bu nedenle, Arduino genellikle sadece bir görevi yerine getirmek için tercih edilir. DIY programlama projeleriniz için beyin olarak düşünün. Ayrıca, belirli bir görev için gereken hızlı kurulumlu olma özelliği de büyük bir avantajdır. Tüm Arduino kartları, tam olarak uyarlanabilen açık kaynaklıdır. En büyük avantajı, yeni başlayanlara da, daha karmaşık görevleri olan ileri seviye kullanıcılara da hitap ediyor olmasıdır.
4k videoları 60 fps'de oynatabilen dünyanın en küçük ve güçlü bilgisayarı Raspberry Pi 4, Kendi Özelliklerinin Dışında Diğer Modellerde de Olan GPIO pinleri, kamera modülü, ek analog ses çıkışı, PoE (Power over Ethernet) Desteği Sunmaktadır. Güçlenen USB3 Çıkışları ve Gigabit Ethernet Ağ Hızı ile USB Cihazlarınızın Ağ İle Etkileşimlerinde 10 Kata Kadar Daha Hızlı ve Verimli İşlemler Yapabileceksiniz. Yapılan En Büyük Değişiklerden Biri İse HDMI Yapısında Meydana Gelmiştir. Önce ki Modellerde 1 Adet Standart HDMI Portu Mevcut İken, Yeni Model de Hem HDMI Port Sayısı 2’ye Çıkarılmıştır Hem Yapısal Olarak Mikro HDMI Yapısına Geçilmiştir. Hem de Aynı Anda 2 Ekrana 4k 60fps Kalitesinde Görüntü Paylaşımı Yapılabilmektedir.
Arduino birçok farklı kart üretmiştir. Bizim örnek alacağımız kart en meşhur olan Arduino Uno R3 modelidir. [gallery columns="1" link="file" size="full" ids="7478"] Ve Raspberry Pi en küçük gelişmiş bilgisayardır.
İlk bakışta oldukça benzer görünüyorlar. Pinler, konektörler, vida delikleri vs. Aslında her iki kartta birbirinden çok, çok farklılar.
- Çekirdekten başlayalım; Arduino, 8 bitlik bir mikro denetleyici ile birlikte gelir. Raspberry Pi, 64 bitlik bir mikroişlemciyle birlikte gelir.
- Arduino 2 Kilobayt RAM'a sahipken, Raspberry Pi'nin 1GB RAM'i vardır. (500.000 kat daha fazla)
- I / O açısından, Arduino, bilgisayar tarafından yeni programları çalıştırmak için kullanılabilecek bir USB-B bağlantı noktasına, bir güç girişine ve bir dizi I / O pinine sahiptir. Raspberry Pi ise bu konuda çok daha karmaşıktır, bir Video çıkışı, bir HDMI bağlantı noktası, bir SD kart bağlantı noktası, bir Ses jakı, CSI kamera bağlantı noktası, DSI ekran bağlantı noktası, USB aygıtlarını bağlamak için kullanabileceğiniz 4 USB 2.0 bağlantı noktası, Gigabit Ethernet jakı, Kablosuz LAN, Bluetooth 4.2 ve G / Ç pimleri (GPIO) ve daha fazlası.
- Arduino'nun işletim sistemi yok. Yalnızca Arduino platformu için derlenmiş programları çalıştırabilir, bu da çoğunlukla C ++ ile yazılmış programlar anlamına gelir. Raspberry Pi genellikle Linux olan bir işletim sistemi çalıştırır. Yani mini bir bilgisayardır.
Hangisini Seçmeliyim?
"Bu farklılıklar göz önüne alındığında, bir Raspberry Pi'nin Arduino'dan çok daha güçlü ve yetenekli olduğunu düşünebilirsiniz, bu yüzden Raspberry Pi kullanmalısınız."
Yanlış.
- Arduino
~50 mA
, bir Raspberry Pi ( 700+ mA
) ' den daha az güç ( boşta) tüketir.
- Arduino'nun 20 G / Ç pini vardır. Raspberry Pi'nin 8.
- Arduino'daki bireysel I / O pinleri sürebilirken
40mA
, Raspberry Pi GPIO pinleri her biri maksimum sürebilirlik 16mA
.
- Bir Raspberry Pi'yi istediğiniz herhangi bir programlama dilinde programlayabilirsiniz.
Programlama
Arduino, yeni başlayanlar için çok kolay kullanım özelliklerine sahip C ++ programlama dilinin versiyonu olan “
Arduino IDE” kullanır. Bence Arduino, bir program derlemek, bir pil veya güç konektörü bağlamak ve çalıştırmak, gerçek dünyayla arayüz oluşturan sensörler ve diğer güzel şeylerle oynamak istiyorsanız en iyisidir. Arduino'da çalışan programınızdan başka bir şey olmadığı için hiçbir şey için endişelenmenize gerek yok. Gayet basit bir mantık. Bir Raspberry Pi ise, daha geleneksel araçlar kullanarak programladığınız ekransız küçük bir bilgisayar gibidir. Otomatik sulama sistemine güç sağlamak veya dışarıdaki sıcaklığı izlemek için bir Arduino kullanılır ama bir Raspberry Pi'yi retro bir oyun platformu veya bir web sunucusu olarak kullanabilirsiniz.