Merhaba Arkadaşlar, Bu Yazıda Size En Faydalı 10 Arduino Shield Çeşidini Göstereceğiz.
Arduino Shield Nedir?
Arduino Shield Çeşitleri ve Modülleri, Arduino'ya belirli bir amaç veya ekstra yetenekler kazandırmak için monte edebileceğiniz donanım parçalarıdır. Örneğin, motorları Arduino ile kontrol etmeyi kolaylaştırmak için bir arduino motor shield veya Arduino'nuzu internete bağlamak için bir arduino wifi shield ve kamera özelliği için arduino kamera modülü kullanabilirsiniz. Çok çeşitli amaçlar için birçok farklı Arduino shield ve modülü vardır.
Arduino Shield Çeşitleri Ne İşe Yarar?
- Arduino shield çeşitlerinin çoğu, ilgili modülleri ve Arduino'ya karşılık gelen devre / kablolarını kolaylıkla bağlantılar.
- Devre hakkında endişelenmenize gerek yoktur. İhtiyacınız olan tüm bileşenler shield üzerindedir.
- Shield Arduino'dan kolayca çıkarabilir. Devreyi yapmak ve her şeyi tekrar kablolamaktan endişe etmeden istediğiniz zaman geri takabilirsiniz.
- Pratiktir: Bağlanması kolaydır: bunları Arduino pinlerine monte etmeniz yeterlidir.
- Kalkanlar, Arduino'ya kolay bir şekilde yeni özellikler ekler, shield olmazsa yapılmak istenen işin yapılması, oluşturulması çok zor olur.
En İşe Yarar Arduino Shield Listesi
Aşağıdaki listede en kullanışlı 10 Arduino Shield'ı belirlemeye çalıştık. Her shield ve modülün ayrıntılı açıklaması için yazının devamına göz atın.
Arduino Shield Nedir? Yazımız da yer alan ve çok daha fazlası için bağlantıya göz atabilirsiniz.
Arduino Shield Çeşitleri
İlk Olarak Arduino Uno R3 ORjinal ve Klon Versiyonuna Bakalım.
Arduino Uno Rev3
Arduino shield ve modüllerin olmazsa olmazı Arduino Uno'dur. Arduino Uno Rev3, yapmak istediğiniz tüm projeler de temeli oluşturur. Yapılacak tüm kodlamaların ana kaynağı olan arduino geliştirme kartları, üzerinde barındırdığı pinleri sayesinde kolayca modül ve shield bağlanmasına olanak sağlar. Birçok proje için gerekli modüller pratik takılıp sökülebilme özelliğine sahiptir. Aslında bu özellik arduino'nun çokça tercih edilme sebebidir. Öğrenme ve kodlamasının kolay olması(ilkokul seviyesi için dahi), fiziksel projelendirmesi ve birçok önemli projenin tüm detaylarıyla internette açık kaynak haliyle paylaşılması(arduino'nun imalat için gereken tüm bilgileri dahi açık kaynak olarak paylaşılmakta ve patent ücreti ödemeden üreticiler tarafından kolaylıkla üretilmektedir ve bu da arduino'ya ucuz ve hızlı ulaşılmayı sağlamaktadır.) arduino'nun neden zirve de olduğunu açıkça göstermektedir.
Arduino programlama IDE, arduino projelerine göz atmak ve arduino uno nedir? öğrenmek için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz: Arduino Uno Nedir?
Arduino Uno R3
Arduino shield ve modüllerin olmazsa olmazı Arduino Uno'dur. Arduino Uno R3, yapmak istediğiniz tüm projeler de temeli oluşturur. Yapılacak tüm kodlamaların ana kaynağı olan arduino geliştirme kartları, üzerinde barındırdığı pinleri sayesinde kolayca modül ve shield bağlanmasına olanak sağlar. Arduino Uno R3 Dip versiyonu orjinal arduino ile aynıdır. Arduino'nun daha ucuz ve en çok tercih edilen modeli Arduino Uno R3 Dip versiyonuna da bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Arduino Uno R3 SMD CH340 (Kablo Hediyeli) Versiyonunu Çok Ucuz Bir Fiyata İnceleyebilirsiniz. Arduino Uno R3 SMD
Arduino Ethernet Shield W5100
Arduino Ethernet Shield w5100 V1, Arduino'nuzu sadece birkaç dakika içinde internete bağlar. Bu modülü Arduino kartınıza takın, RJ45 kablosuyla ağınıza bağlayın (dahil değildir) ve dünyayı internet üzerinden kontrol etmeye başlamak için birkaç basit talimatı izleyin. Arduino ile her zaman olduğu gibi, platformun her elemanı - donanım, yazılım ve dokümantasyon - serbestçe erişilebilir ve açık kaynaklıdır. Tam olarak nasıl yapıldığını öğrenebilir ve tasarımını kendi devrelerinizin başlangıç noktası olarak kullanabilirsiniz. W5100 Ethernet Shield, Arduino boardların Ethernet protokolü üzerinden internete bağlanmasını sağlayan bir modüldür. Modül, Wiznet W5100 Ethernet Çipini kullanmaktadır. Sadece basit birkaç adım ile RJ45 konnektörü üzerinden kolaylıkla internete bağlanabilir.
Arduino Bluetooth Shield V2
Arduino Bluetooth Shield V2, üzerinde bulundurduğu standart bluetooth modülünü Shield biçimine çevirerek Arduino ile kullanımda kolaylık sağlamaktadır. 2,4gHz radyo frekansları ile iletişim kuran Shield 3,3V gerilimle çalışmaktadır. Açık alanda 10m'den fazla iletişim mesafesine sahiptir. TTL seviyede seri iletişim pinleri kullanılarak iletişim kurulabilmektedir. Bu pinler kullanıcı tarafından seçilebilmektedir ve yazılımsal seri iletişim yapılmak istenirse D0 ile D7 pinleri, donanımsal seri iletişim yapılmak istenirse D0 ile D1 pinleri kullanılmaktadır.
Arduino Bluetooth Shield V2 Teknik Özellikleri:
- Boyutlar: 100mm x65mm x30mm
- Ağırlık: 40g
- Enerji: Dış Ünite
- Şifre: ”1234”
- Çalışma Gerilimi: 3.3V
- Desteklenen Versiyon: Bluetooth v2.1+EDR
- Desteklenen Baudrate Hızları: 9600, 19200, 38400, 57600, 115200, 230400, 460800
- Arduino ile tamamen uyumlu Shield yapısı mevcuttur.
- Açık alanda 10m iletişim mesafesi
- UART arayüzü ile konfigürasyon ayarları
- Varsayılan Baudrate: 9600
- Data Bits: 8
- Stop Bit:1
- Parity: None
- Varsayılan Pin Kodu: "1234"
- AT komutları kullanabilme
- Dahili PCB anten
- BT_IO: Bluetooth modülünün tüm portları bu pinler üzerinden kontol edilmektedir.
- BT_RX: UART Bluetooth modülünün veri aldığı kanal.
- BT_TX: UART Bluetooth modülünün veri gönderdiği kanal.
- İki Adet Grove Soketi: Soketlerden biri dijital pinler (D8 ve D9), diğeri ise I2C ve analog pinlerdir (A4 ve A5).
Arduino Wifi Shield
Arduino Wifi Shield, Arduino'nun kablosuz ağlar üzerinden internete bağlanmasını sağlayan karttır. 802.11b/g wireless ve WEP/WPA2 güvenlik protokollerini desteklemektedir. Üzerinde reset butonu, SD kart ve USB soketi, ICSP pinleri ile FTDI çıkışları bulunmaktadır.
- Arduino gibi bir mikrodenetleyicili bir sistem olmadan kullanılamaz.
- 5V gerilimle çalışır.
- Arduino UNO boyutlarındadır.
- 802.11b/g bağlantı standartlarını destekler.
- WEP ve WPA2 güvenlik protokollerini destekler.
- Arduino ile SPI üzerinden haberleşir.
- Dahili SD kart soketi bulunur.
- ICSP ile Wifi Shield'in programlanması için FTDI pinleri bulunur.
- Yazılımsal güncellemelerin yapılabilmesi için mikro USB soketi mevcuttur.
Shield üzerinde dahili SD kart soketi mevcuttur. İnternette yapılan gezinme sırasında bazı internet hizmet dosyalarının kaydedilmesinde kullanılır. Arduino SD kart kütüphanesi ile kullanılmaktadır. AD kart, Arduino ile SPI üzerinden haberleşir ve çalışması için gerekli olan SS hattı 4 numaralı sokete bağlanmıştır.
L298P Motor Shield - Arduino Çift Motor Sürücü
L298P motor shield, çoğu arduino motor sürücü kartlara göre daha güçlü ve nitelikli bir sürücüdür. Üzerinde step, DC ve servo motorların takılabileceği soketler bulundurduğu gibi HC06 bluetooth modüllerinin takılabileceği 4 pinli soket de barındırmaktadır. L298P entegresinin güç verdiği motor sürücüde aynı anda 2 DC motor veya 1 step/servo motor sürülürken kanal başına 2A akım verebilmektedir. Ayrıca üzerinde bulundurduğu klemensler yardımıyla motor enerjisi harici bir kaynaktan alınabilmektedir. Ayrıca shield üzerindeki buzzer sayesinde istenen şartlarda ses vermesi sağlanabilmektedir.
Arduino ile Motor Sürücü Kartı Kullanımı Yazımızı İnceleyebilirsiniz.
Arduino Nano Proto Shield
Arduino Nano Proto Sensör Shield, Arduino Nano'nun daha pratik bir şekilde kullanılmasını sağlayan genişletme kartı Shield'idir. Arduino Nano'nun tüm pinleri toprak ve besleme ile birlikte 3'lü pin grubu olarak konmuştur. Bu sayede çoğu modül breadboarda gerek duyulmadan basit bir şekilde kullanılabilmektedir. UART (Rx, Tx, 5V, GND) ve I2C pinleri (SCL, SDA, 5V, GND) 4'lü pin grubu olarak kartın kenar kısmına eklenmiştir. Ayrıca Arduino Nano Sensör Shield'in kenar kısımlarındaki deliklere gerekli lehimlemeler yapılarak UNO ve Mega gibi boardlar için Shield olarak kullanılabilmektedir.
Özellikle Arduino Nano ve diğer birçok cihaz arasında kolay bir bağlantı sağlamak için tasarlanmıştır. Özünde, bu cihazları basit ve sorunsuz bir şekilde bağlamak için Nano denetleyiciyi genişletir. Nano breadboard ve hem Nano v2.x hem de v3.x ile uyumludur.
Arduino Nano Sensör Shield Özellikleri:
- 14 I / O Pin (GND'li, güç ve sinyalli servo tip)
- Güç çıkışı ve GND ile 8 analog Pin
- 6 PWM Pim
- 1 Servo güç girişi
- 5 I2C genişleme Pin
- AREF çıkışı
- 3.3V çıkış
Arduino Nano Proto Shield, üzerinde bulundurduğu 2.1mm DC soket sayesinde adaptör ile de çalışmaktadır. 7-12V arasındaki gerilimlerdeki adaptörler ile besleme yapılabilir. Diğer yandan Shield üzerindeki güç çıkışları (3.3 ve 5V) çoğaltılarak kartın kenar kısmına eklenmiştir.
Arduino Nano ile OTTO Robot Yapımı Yazımızı İnceleyebilirsiniz.
Makey Makey Shield (Arduino için)
Arduinonuzu Makey Makey Shield ile bir bilgisayara çevirip, bağlayacağınız her şeyi mouse ve klavyeye çevirebilirsiniz.
Makey makey shield, 6 adet analog giriş için size bağlantı imkanı tanır.
Üzerinde ki ledler ile de size bağlantı konusunda geri dönüş sağlar.
Arduino uno R3 ve klonları ile çalışır.
Makey Makey Shield Paket İçeriği:
- 1x STEM Geliştirme Kart Shield
- 1x Alligator Clip Pack
- 1x Mini Usb Kablo
Arduino Aksesuar Shield(Accessory)
Arduino Aksesuar Shield (Accessory Shield), hobi olarak en çok kullanılan aksesuar ve komponentleri üzerinde barındıran kullanışlı bir accessory shield'dir. Bu shield sayesinde Arduino'nuzu deneme kartı gibi kullanabilirsiniz. Ürünün üzerindeki aksesuar ve komponentler şu şekilde sıralanmıştır:
Accessory Shield Özellikleri:
- Arduino ile bağlantının sağlandığı pinler
- Xbee kablosuz modüllerin bağlandığı alan
- 128x64 çözünürlüklü OLED ekran
- 256x256x256 RGB led
- Buzzer - PWM ile kontrol edilmektedir. Basit müzikler çalabilirsiniz.
- 10k potansiyometre
- ADXL345 - 3 eksen dijital ivme sensörü (±16g)
- LM75BDP - Sıcaklık sensörü (Hassasiyet: 0,125?)
- Joystik (5 Eksenli)
- Xbee modülü durum ledi
- Güç lediXbee modülü Easylink butonu
- Xbee ve Arduino reset butonu
- DS3231 saat entegresi
- CR1220 pil yuvası
- P9813 RGB led sürücü
- Debug/Seri iletişim seçim pini
TXD ile TX, RXD ile RX pinleri bağlı olduğu zaman arduino üzerinden xbee modülü programlanabilmektedir.
Arduino Aksesuar Shield Detaylı Anlatım ve Örnek Uygulama
Arduino VS1053 Mp3 Music Shield
Arduino Mp3 Player VS1053 Music Shield ile çeşitli müzik formatlarını çalabilir ve Arduino üzerinden tarafından kontrol ettirebilirsiniz. Shield üzerindeki SD kart yuvası ile müzikler açılır. Müzik çalmaya ek olarak, bu shield ayrıca yerleşik mikrofon veya harici mikrofonla müzik kaydedebilir.
Arduino MP3 Music Shield VS1053 Teknik Özellikleri:
- SPI arayüzü kullanır
- Çıkış ve mikrofon girişi için 3.5mm dişi (stereo) ses jakına sahiptir.
- Ses kaydı için dahili bir mikrofonu vardır
- Arduino Uno ve Mega ile uyumlu
- Bir mikro SD kart yuvasına sahiptir (ekrandaki çip FAT16 ve FAT32'yi destekler)
- Sadece 5V DC ile çalışır.
Ses oynatımı için aşağıdaki formatlar desteklenir:
- Ogg Vorbis
- MP3 = MPEG 1 ve 2 ses katmanı III (CBR + VBR + ABR)
- MP1 ve MP2 = MPEG 1 ve 2 ses katmanı I & II isteğe bağlı
- MPEG4 / 2 AAC-LC (+ PNS), HE-AAC v2 (Seviye 3) (SBR + PS)
- WMA4.0 / 4.1 / 7/8/9 (5-384 kbps)
- FLAC kayıpsız ses (yalnızca yazılım eklentisi, 24 bit, 48 48 € kHz)
- WAV (PCM + IMA ADPCM)
- Genel MIDI 1 / SP-MIDI formatı 0
Ses kaydı için aşağıdaki formatlar desteklenir:
- Ogg Vorbis (yazılım eklentisiyle)
- IMA ADPCM
- 16 bit PCM
Arduino RS485/CAN-BUS Shield
RS485 CAN-BUS Shield, CAN-BUS ve RS485 seri iletişim protokollerinin kolayca kullanılmasına olanak sağlayan bir shield'dir. Bu protokoller daha çok endüstride kullanılan hata yapma ihtimali çok düşük olan ileri seviye haberleşme tipleridir.
- Shield 3.3V ile çalışmaktadır.
- Arduino ve Nucleo/XNucleo boardlarına uygun olarak üretilmiştir.
- Shield üzerinde RS485 ve CAN için ayrı birer klemens bulunmaktadır.
- RS485 iletişiminde MAX3485 entegresi, CAN-BUS iletişiminde ise SN65HVD320 entegresi kullanılmıştır.
Önemli: Arduino kartların kullandığı Atmel mikrodenetleyicilerde donanımsal CAN biriminin olmamasından dolayı bu denetleyicilerle CAN-BUS iletişimi yapılamamaktadır. Bu nedenle, RS485/CAN-BAS Arduino ile birlikte kullanılması halinde iletişim sadece RS485 üzerinden yapılabilir, CAN-BUS iletişimi yapılamaz.
ARPI600 Raspberry Pi için Arduino Shield
ARPI600, raspberry pi için arduino shield'dir.Arduino ve Raspberry Pi, hobi alanındaki en büyük iki geliştirme kartı üreticileridir. Bu kartlar ise genel olarak yardımcı kartlarla desteklenmektedir. Yapılmak istenen her işe özel bir aksesuar/shield olarak isimlendirilen kartlar bulunmaktadır. Eğer hem Raspberry Pi hem de Arduino'ya karşı ilginiz varsa bu tip yardımcı kartlardan edinmeniz gerekmektedir. Fakat bu kartlar sadece kendi geliştirme kartı ile kullanılabilir. ARPI600 ise Arduino'daki çok çeşitleri olan Shield'lerin Raspberry Pi'de kullanılabilmesine olanak veren bir karttır.
- ARPI600 üzerinde Shield'lerin bağlanabilmesini sağlayan dişi pinler bulundurmaktadır.
- Arduino UNO'ya tam olarak uyan bütün Shieldler ARPI600'e de sorunsuz olarak bağlanabilmektedir.
- Üzerinde Xbee modülleri için soket bulundurmaktadır.
- Sensör veya diğer modüllerin bağlanabileceği ekstra pinleri bulunmaktadır.
- Dahili olarak üzerinde bulunan USB to UART çeviriciye sahiptir.
- Bu çevirici ile Xbee ve bilgisayar arasında doğrudan iletişim kurabilirsiniz.
- Ayrıca modül üzerinde 11 kanallı 10 bit çözünürlüğe sahip AD çevirici ve RTC(PCF8563) mevcuttur.
ARPI600 Raspberry Pi için Arduino Shield Özellikleri:
- Shield soketi
- Arduino ICSP pinleri
- Xbee modül soketi
- Sensörler için ayrılmış soketler
- Raspberry Pi bağlantı pinleri
- USB to UART çevirici kısım
- TLC1543 AD çevirici entegre
- PCF8563 RTC birimi
- CP2102 USB to UART köprü kontrolcüsü
- 32.768kHz kristal osilatör (RTC için)
- Güç ledi
- Xbee durum ledi
- Xbee ve Arduino reset butonu
- Xbee Easylink butonu
- CR1220 pil yuvası
- Voltaj ayar pinleri
- RTC jumperi
- UART jumperi
- Arduino AD seçim jumperi
- Arduino I2C seçim jumperi
- Arduino SPI seçim jumperi
Arduino Uno R3 Sensör Shield V5
Arduino Sensör Shield v5, Arduino Uno kartların daha pratik bir şekilde kullanılabilmesine olanak sağlayan genişletme Shield'idir. Arduino karta ait her pin besleme ve toprakla birlikte 3'lü grup olarak eklenmiştir. Toplu bir karttır. IIC arayüzü, Bluetooth Module ile iletişim arayüzü, SD Kart ile iletişimde bulunabilmek için SD kart arabirim modülü, APC220 RF Modulü iletişim arabirimi, Ultrasonik sensör Interface bölümü, 128x64 LCDSerial ve paralel , bağımsız genişletme kullanımı için uygun.
Arduino Sensör Shield v5 Özellikleri:
- Ultrasonik mesafe sensörü ile SD kart modülü için soketler bulunmaktadır.
- Hem paralel hem de seri çıkışlı 128x64 karakter LCD ekranların takılabileceği ayrı ayrı iki soket bulunmaktadır.
- GND ve Vcc olarak eklenmiş harici güç girişi bulunmaktadır.
- Ayrıca Shield'e enerji verildiğinde üzerinde bulunan led yanmaktadır.
Arduino Mega 2560 Sensör Shield
Arduino Sensör Shield'ler, çeşitli arduino parçalarının arduino kartlarına kolayca takılmasını sağlayan modüllerdir. Arduino mega sensör shield v2.0 üzerinde bulundurduğu farklı pin sayısına sahip soketler yardımıyla birçok modül basit bir şekilde kullanılabilmektedir. Bunun yanı sıra bluetooth, SD kart ve APC220 gibi modüllerin takılabileceği özel soketleri bulunmaktadır. Bu mega sensör modülü, sensörleri doğrudan breadboard kullanılmadan Arduino mega (1280) veya Arduino mega (2560) veya Arduino mega (ADK) 'ya çevirmenizi sağlar. Bluetooth modülü iletişim arayüzü, SD kart modülü iletişim arayüzü, APC220 radyo frekans modülü iletişim arayüzü, RB URF v1.1 ultrasonik sensör arayüzü ve ICSP arayüzü ile arduino mega'nız daha işlevsel hale gelir.
Arduino Mega Sensör Shield Pinleri:
- ICSP: RST, D52/SCK, D50/MISO, GND, D51/MOSI, 5V
- Bluetooth: 3V3, GND, D0/RX0, D1/TX0, GND, 5V
- SD Card: D50/MISO, D52/SCK, D53/SS, D51/MOSI, 5V, GND
- APC220 (Wireless): --, D19/RX1, D18/TX1, --, 5V, GND
- URF01 (ultrasonic): 5V, D48, D49, GND
Mega Sensör Shield Özellikleri:
- PIN13 Stat ve Güç LED göstergesi
- Dijital IO Bağlantı Noktaları D0-D53
- Analog IO Portları A0-A15
- Düğme ile direkt sıfırla
- Harici güç
- SD Kart Arabirimi
- Ultrasonik Arayüz
- ISP Arayüzü
- Bluetooth Arayüzü
- APC220 Arayüzü
Bitti
Arduino modülleri yazımızı sonlandırdık. Bu yazıda size En Faydalı 10 Arduino Shield hangisi göstermeye çalıştık. Henüz bir Arduino'nuz yoksa, şunlara göz atmak isteyebilirsiniz:
Arduino Setleri
Sensör Çeşitleri
Hepsi bu kadar. Umarım makalemizi beğenmiş ve yeni bir şeyler öğrenmişsinizdir.
Kaynak: makeradvisor.com/top-10-most-useful-arduino-shields/